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Registros recuperados : 389 | |
101. | | FERRAZ, R. P. D.; SIMÕES, M.; DUBREUIL, V. Sistema de indicadores para avaliação do potencial de sustentabilidade hídrica da atividade canavieira em bacias hidrográficas. In: SILVA, F. C. da; ALVES, B. J. R.; FREITAS, P. L. de (Ed.). Sistema de produção mecanizada da cana-de-açúcar integrada à produção de energia e alimentos. Brasília, DF: Embrapa, 2015. v. 1, pt. 3, cap. 3, p. 398-435. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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105. | | FERRAZ, R. P. D.; SIMÕES, M. G.; DUBREUIL, V. Disponibilidade hídrica da reserva hidrogeológica renovável da bacia do Rio Verde, Goiás. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 3.; WORKSHOP DO PROJETO OS IMPACTOS DA AGRICULTURA E DAS MUDANÇAS CLIMÁTICAS NOS RECURSOS HÍDRICOS, 1., 2015, Corumbá. Água na agricultura: desafios frente às mudanças climáticas e de uso da terra: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 36. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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107. | | FERRAZ, R. P. D.; SIMÕES, M. G.; DUBREUIL, V. Vulnerabilidade à contaminação dos mananciais hídricos da bacia do Rio Verde, Goiás. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 3.; WORKSHOP DO PROJETO OS IMPACTOS DA AGRICULTURA E DAS MUDANÇAS CLIMÁTICAS NOS RECURSOS HÍDRICOS, 1., 2015, Corumbá. Água na agricultura: desafios frente às mudanças climáticas e de uso da terra: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 63. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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108. | | FERRAZ, R. P. D.; SIMÕES, M. G.; VERWEIJ, P.; EQUIHUAL, M.; ALVEZ, A. Influence of the land use changes and biodiversity loss in evapotranspiration fluxes regulation in Amazon ecosystem. In: CONFERENCE OF THE ECOSYSTEM SERVICES PARTNERSHIP, 7., 2014, San José, CR. Local action for the common good: book of abstracts. San José, CR: [s.n.], 2014. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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109. | | FERRAZ, R. P. D.; SIMÕES, M.; VASQUES, G. de M.; COELHO, M. R.; LUMBRERAS, J. F.; DART, R. de O. Convergência das tecnologias digitais e da informação. In: TORRES, L. A.; CAMPOS, S. K. (ed.). Megatendências da Ciência do Solo 2030. Brasília, DF: Embrapa, 2022. E-book. cap. 3. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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110. | | FERRAZ, R.; SIMÕES, M.; ALVEZ, A. Ecosystem services integrity on different phyto-ecologic zones of the Amazon State, Brazil - expert and probabilistic Bayesian model approaches. In: INTERNATIONAL ECOSYSTEM SERVICES PARTNERSHIP CONFERENCE, 8., 2015, Stellenbosch. Ecosystem services for nature, people, and prosperity: book abstract. [S.l.: s.n.], 2015. p. 355. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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112. | | FERREIRA, C. N.; SIMÕES, M. da R. S.; MINHO, A. P.; CARDOSO, F. F.; YOKOO, M. J. I. Acurácias das predições do valor genético para a característica OPG estimadas com e sem o uso da genômica em Brangus. In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUL, 8., 2018, Bagé. Resumos... Bagé: Embrapa Pecuária Sul, 2018. p. 9. (Embrapa Pecuária Sul. Eventos técnicos & científicos, 1). Fernando Flores Cardoso, Daniel Portella Montardo, José Carlos Ferrugem Moraes, Marcos Flávio Silva Borba, Sandro da Silva Camargo, editores técnicos. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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113. | | FERREIRA, J. A.; SIMÕES, M. L.; MILORI, D. M. B. P.; MARTIN NETO, L.; HAYES, M. H. B.; MAO, J.; SCHMIDT-ROHR, K. Caracterização Espectroscópica da Matéria Orgânica do Solo. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2004. 3 p. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Circular Técnica, 24). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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114. | | FIALHO, L. L.; FRANCISCO, R. A.; SIMÕES, M. L.; SILVA, W. T. L. da; MARTIN-NETO, L. Interferência da lignina na quantificação de radicais livres no processo de compostagem. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS - EBSH, 7., 2007, Florianópolis, SC. As substâncias húmicas podem ajudar a salvar o planeta terra? Livro de resumos... Florianópolis: EBSH, 2007. p. 40. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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115. | | FIALHO, L. L.; MILORI, D. M. B. P.; SILVA, W. T. L. da; SIMÕES, M. L.; MARTIN-NETO, L. Evaluation of the composting process from different organic residues by spectroscopic methods. In: FRIMMEL, F. H.; ABBT-BRAUN, G. (Ed.). MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 13TH ., 2006, Karlsruhe. Humic substances - Linking structure to functions. Proceedings... [S. l.]: IHSS, 2006. p. 77-80. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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118. | | FIALHO, L. L.; SILVA, W. T. L. da; MILORI, D. M. B. P.; SIMÕES, M. L.; MARTIN-NETO, L. Monitoramento da transformação da matéria orgânica durante o processo de compostagem por RMN de 13C. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS - EBSH, 7., 2007, Florianópolis, SC. As substâncias húmicas podem ajudar a salvar o planeta terra? Livro de resumos... Florianópolis: EBSH, 2007. p. 78. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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119. | | FIALHO, L. L.; SILVA, W. T. L. da; MILORI, D. M. B. P.; SIMOES, M. L.; MARTIN-NETO, L.; SAAB, S. da C. Interferência da lignina na quantificação de radicais livres no processo de compostagem. Química Nova, São Paulo, v. 33, n. 2, p. 364-369, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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120. | | FIALHO, L. L.; SILVA, W. T. L.; MILORI, D. M. B. P.; SIMÕES, M. L.; MARTIN-NETO, L. Comparação de métodos para determinação do período de maturação da matéria orgânica durante o processo de compostagem a partir de diferentes resíduos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado, RS. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira. Livro de resumos... Porto Alegre: SBCS, 2007. p. 323 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 389 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/11/2023 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
SILVA, A. P. G. da; SILVA, S. de M.; SILVA, G. C. da; LIMA, M. A. C. de; MENDONÇA R. M. N.; DANTAS, R. L.; SGANZERLA, W. G. |
Afiliação: |
ALINE PRISCILLA GOMES DA SILVA, Department of Biosystems and Agricultural Engineering, Michigan State University,East Lansing, MI, USA; SILVANDA DE MELO SILVA, Federal University of Paraíba, Areia, PB; GERCIANE CABRAL DA SILVA, State Agricultural Research Corporation, Joao Pessoa, PB; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; REJANE MARIA NUNES MENDONÇA, Federal University of Paraíba, Areia, PB; RENATO LIMA DANTAS, Federal University of Paraíba, Areia, PB; WILLIAM GUSTAVO SGANZERLA, UNICAMP. |
Título: |
Cell wall and oxidative metabolisms of ripening Paluma guava under potassium fertilization. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal Of Agriculture And Food Research, v. 12, p. 100568, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100568 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Guava (Psidium guajava L.) is an important tropical fruit crop, and its nutritional status is directly associated with the quality and postharvest conservation of the fruits. Several agronomic events are involved with changes in the flavor and texture of the fruits, which are associated with the postharvest delay of fruit maturation, especially cell wall loosening. In this study, ?Paluma? guava trees were treated with three doses of potassium fertilization (50 [producer dose - control], 100, and 150 g K2O plant? 1) during the phenological phase of fruit growth, and the fruits were evaluated in three maturity stages (green yellow, yellow greenish, and yellow). The completely randomized design and fruits from three plants were used as replicates per treatment. The fruits were evaluated by the changes in pectin content and cell wall enzyme activity (pectin methylesterase and polygalacturonase) and oxidative metabolism enzymes (polyphenoloxidase and peroxidase activity). The results demonstrate that fruits from plants fertilized with 100 g K2O plan 1 were firmer (59.24 N), in which the yellow-greenish stage presented higher total (3.69%) and insoluble pectin (2.58%) contents. Furthermore, fruits at yellow-greenish stage presented lower pectin methylesterase (370.9 mU g? 1 FW) and polygalacturonase (110.1 mU g? 1 FW) cell wall enzyme activity, reflecting the better resistance of the cell wall and possibly longer postharvest life. As a practical application, the use of 100 g of K2O plant? 1 during production and harvesting of ?Paluma? guava at the yellow-greenish stage can maintain fruit firmness, improve quality, and reduce postharvest losses. MenosGuava (Psidium guajava L.) is an important tropical fruit crop, and its nutritional status is directly associated with the quality and postharvest conservation of the fruits. Several agronomic events are involved with changes in the flavor and texture of the fruits, which are associated with the postharvest delay of fruit maturation, especially cell wall loosening. In this study, ?Paluma? guava trees were treated with three doses of potassium fertilization (50 [producer dose - control], 100, and 150 g K2O plant? 1) during the phenological phase of fruit growth, and the fruits were evaluated in three maturity stages (green yellow, yellow greenish, and yellow). The completely randomized design and fruits from three plants were used as replicates per treatment. The fruits were evaluated by the changes in pectin content and cell wall enzyme activity (pectin methylesterase and polygalacturonase) and oxidative metabolism enzymes (polyphenoloxidase and peroxidase activity). The results demonstrate that fruits from plants fertilized with 100 g K2O plan 1 were firmer (59.24 N), in which the yellow-greenish stage presented higher total (3.69%) and insoluble pectin (2.58%) contents. Furthermore, fruits at yellow-greenish stage presented lower pectin methylesterase (370.9 mU g? 1 FW) and polygalacturonase (110.1 mU g? 1 FW) cell wall enzyme activity, reflecting the better resistance of the cell wall and possibly longer postharvest life. As a practical application, the use of 100 g of K2... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amolecimento de frutas; Estágios de maturidade; Metabolismo oxidativo; Nutrição mineral. |
Thesagro: |
Fruta Tropical; Goiaba; Pós-Colheita; Psidium Guajava; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Guavas; Postharvest physiology; Postharvest technology; Quality control. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02761naa a2200361 a 4500 001 2158430 005 2023-11-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100568$2DOI 100 1 $aSILVA, A. P. G. da 245 $aCell wall and oxidative metabolisms of ripening Paluma guava under potassium fertilization.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aGuava (Psidium guajava L.) is an important tropical fruit crop, and its nutritional status is directly associated with the quality and postharvest conservation of the fruits. Several agronomic events are involved with changes in the flavor and texture of the fruits, which are associated with the postharvest delay of fruit maturation, especially cell wall loosening. In this study, ?Paluma? guava trees were treated with three doses of potassium fertilization (50 [producer dose - control], 100, and 150 g K2O plant? 1) during the phenological phase of fruit growth, and the fruits were evaluated in three maturity stages (green yellow, yellow greenish, and yellow). The completely randomized design and fruits from three plants were used as replicates per treatment. The fruits were evaluated by the changes in pectin content and cell wall enzyme activity (pectin methylesterase and polygalacturonase) and oxidative metabolism enzymes (polyphenoloxidase and peroxidase activity). The results demonstrate that fruits from plants fertilized with 100 g K2O plan 1 were firmer (59.24 N), in which the yellow-greenish stage presented higher total (3.69%) and insoluble pectin (2.58%) contents. Furthermore, fruits at yellow-greenish stage presented lower pectin methylesterase (370.9 mU g? 1 FW) and polygalacturonase (110.1 mU g? 1 FW) cell wall enzyme activity, reflecting the better resistance of the cell wall and possibly longer postharvest life. As a practical application, the use of 100 g of K2O plant? 1 during production and harvesting of ?Paluma? guava at the yellow-greenish stage can maintain fruit firmness, improve quality, and reduce postharvest losses. 650 $aGuavas 650 $aPostharvest physiology 650 $aPostharvest technology 650 $aQuality control 650 $aFruta Tropical 650 $aGoiaba 650 $aPós-Colheita 650 $aPsidium Guajava 650 $aQualidade 653 $aAmolecimento de frutas 653 $aEstágios de maturidade 653 $aMetabolismo oxidativo 653 $aNutrição mineral 700 1 $aSILVA, S. de M. 700 1 $aSILVA, G. C. da 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 700 1 $aMENDONÇA R. M. N. 700 1 $aDANTAS, R. L. 700 1 $aSGANZERLA, W. G. 773 $tJournal Of Agriculture And Food Research$gv. 12, p. 100568, 2023.
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